Rye Workshop
exploring a Valaisan natural and cultural heritage
Timetable
Schedule for the rye workshop in keywords:
- Welcome and introduction
- Take a close look at the rye plant in the Zälg (terraces)
- Threshing and winnowing at the storage barn
- Grinding in the Hohe Spycher (storehouse)
- Get to know bread baking through a movie
- Conclusion with tasting of rye products
Date
During the summer months, the event will take place on the following dates from 10:15 a.m. to 1:15 p.m.:
July 2, 9, 16, 23, and 30, 2026
Additionally, with Valais legends on August 6 and August 13 2026, from 1:15 p.m. to 2:15 p.m.
Registration is required by 5:00 p.m. on the Tuesday before the event via erlebniswelt@erschmatt.ch.
The event can also be held throughout the year upon request.
Price
| Rye workshop | 20 CHF per person / 8 CHF per child |
| Rye workshop PLUS | 25 CHF per person / 8 CHF per child |
Location
Meet at the Erschmatt/Dorf bus stop. The rye workshop takes place in various parts of the village.
Es war ein toller Anlass und es hat uns und auch den Kids Spass gemacht, an der Führung teilzunehmen und uns auch kulinarisch verpflegen zu lassen. Ihr habt euch alle wirklich viel Mühe gegeben und es war sehr spannend, Edmund und Roni zuzuhören – ein unglaublicher „Wissensschatz“. Ebenfalls war die Interaktion mit den Teilnehmenden genial – vom Korn bis zum „dreschu“, mahlen bis hin zum Kino, perfekt
Das war eine kurzweilige, tolle Führung durch Erschmatt - von der Backstube, zum Hugostein und dann zum Stadel und zum Spycher, inkl. Quiz und vielerlei Aktivitäten. Den Kindern hat es besonders gut gefallen, als sie die Körner aus den Ähren herausgeschlagen haben, sie haben gedrescht. Dann haben wir mit einer Windmaschine die Spreu von den Roggenähren getrennt und danach die kleinen Körner zu Mehl gemahlen. Auch der Abschluss mit dem kurzen Film war toll.
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